Mus z żelatyną

Formę zwilżyć wodą i oprószyć mączką cukrową. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić podgrzewając z 3 łyżkami wrzącej wody. 

Czytaj więcej..

Mus z jabłek z różą

Żelatynę namoczyć i rozpuścić wlewając parę łyżek wrzącej wody. Jabłka opłukać, upiec, przetrzeć przez sito.

Czytaj więcej..

Mus z poziomek lub truskawek

Żelatynę namoczyć, zalać paroma łyżkami wrzącej wody, rozpuścić ją. Owoce przebrać, opłukać, osączyć. 

Czytaj więcej..

Krem cytrynowy

Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy, zetrzeć trochę skórki, namoczyć i rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie.

Czytaj więcej..

Krem karmelowy

Żelatynę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na godzinę. Sporządzić karmel, cukier zrumienić na ciemnozłoty kolor, zalać ostrożnie wrzącą wodą, rozgotować go i ostudzić.

Czytaj więcej..

Krem kawowy

Żelatynę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie. Zaparzyć miałko zmieloną kawę, przykryć ją szczelnie. Utrzeć żółtka z cukrem.

Czytaj więcej..

Krem poziomkowy lub truskawkowy

Żelatynę opłukać, namoczyć na godzinę w zimnej wodzie, odcisnąć, rozpuścić w gorącej wodzie i dla podgrzania wstawić do ciepłej wody.

Czytaj więcej..

Krem waniliowy

Żelatynę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na godzinę. Namoczoną żelatynę odcisnąć, podgrzewać w małym naczyniu i rozpuścić mieszając; wstawić do naczynia z gorącą wodą, aby nie zastygła.

Czytaj więcej..

Mleczko karmelowe

Sporządzić karmel rumieniąc cukier do złotego koloru. Karmel ostrożnie zalać niedużą ilością wrzącej wody i rozgotować go, ostudzić.

Czytaj więcej..
< 1 ... 2 3 4 ... 9 >
facebook