Kisiel jabłeczny (kuchnia mazowiecka)

Jabłka umyć, drobno pokroić, zalać dwiema szklankami wody, rozgotować i przetrzeć przez sito.

Czytaj więcej..

Kisiel z owoców żurawiny podawany z sosem waniliowym (kuchnia mazurska)

Połowę owoców zalać niewielką ilością wody, rozgotować, przetrzeć przez sito, dodać cukier.

Czytaj więcej..

Koktajl mleczny z owocami leśnymi

Jogurt mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy wszystkie owoce w całości.

Czytaj więcej..

Krem karmel

Mleko, jajka, połowę cukru rafinady i cukier wanilinowy dokładnie mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. 

Czytaj więcej..

Krem z truskawek podawany z biszkoptowym chrustem (kuchnia wielkopolska)

Truskawki przetrzeć przez sito, białka ubić z cukrem, połączyć z ubitą śmietaną oraz ciepłą żelatyną.

Czytaj więcej..

Legumina makowa podawana z sosem waniliowym i orzechami (kuchnia śląska)

Mak sparzyć wrzątkiem, odcedzić, przepuścić przez maszynkę. Ubić żółtka z cukrem, dodać wcześniej upalone orzechy oraz tartą bułkę, wymieszać z pianą ubitą z białek.

Czytaj więcej..

Legumina z kaszy

W rondelku wymieszać kaszę gryczaną, śmietanę, cukier i arak. Pozostawić na 2 godziny aby kasza napęczniała.

Czytaj więcej..

Lody z owocami leśnymi

Z temperowanej kuwertury wykonujemy formę w kształcie walca. Na talerzu rysujemy wzór z czekolady, w który wylewamy sos coulis malinowy.

Czytaj więcej..

BITA ŚMIETANA Z CZEKOLADĄ

Ubitą śmietanę posłodzić i włożyć do szklanych kompotierek. Posypać tartą czekoladą.

Czytaj więcej..
< 1 2 3 ... 9 >
facebook