Jabłka umyć, drobno pokroić, zalać dwiema szklankami wody, rozgotować i przetrzeć przez sito.
Jabłka umyć, drobno pokroić, zalać dwiema szklankami wody, rozgotować i przetrzeć przez sito.
Połowę owoców zalać niewielką ilością wody, rozgotować, przetrzeć przez sito, dodać cukier.
Jogurt mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy wszystkie owoce w całości.
Mleko, jajka, połowę cukru rafinady i cukier wanilinowy dokładnie mieszamy trzepaczką na jednolitą masę.
Truskawki przetrzeć przez sito, białka ubić z cukrem, połączyć z ubitą śmietaną oraz ciepłą żelatyną.
Mak sparzyć wrzątkiem, odcedzić, przepuścić przez maszynkę. Ubić żółtka z cukrem, dodać wcześniej upalone orzechy oraz tartą bułkę, wymieszać z pianą ubitą z białek.
W rondelku wymieszać kaszę gryczaną, śmietanę, cukier i arak. Pozostawić na 2 godziny aby kasza napęczniała.
Z temperowanej kuwertury wykonujemy formę w kształcie walca. Na talerzu rysujemy wzór z czekolady, w który wylewamy sos coulis malinowy.
Ubitą śmietanę posłodzić i włożyć do szklanych kompotierek. Posypać tartą czekoladą.