Ryba gotowana na parze

Składniki:

2 filety z okonia morskiego (po 225 g) bez oÅ›ci, ze skórÄ…
½ laski wanilii
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka (5 ml) oliwy extra vergine
liście cytryny lub zioła
8 mÅ‚odych ziemniaków
115 g groszku
115 g wyłuskanego młodego bobu
8 maÅ‚ych, mÅ‚odych porów
550 ml mleka 2%
sól

Przepis:

Z poÅ‚ówki przekrojonej wzdÅ‚uż laski wanilii wyskrobać nożem czarne drobiny i wrzucić wraz z laskÄ… na talerz, dodać sok z cytryny, oliwÄ™ i wymieszać widelcem. Filety z ryby naciąć od strony skóry, obtoczyć w marynacie i odstawić na bok. Ziemniaki oskrobać i ugotować w osolonym wrzÄ…tku, odcedzić. UÅ‚ożyć ziemniaki, groszek i bób w bambusowym koszyku lub wkÅ‚adce do gotowania na parze. Pory naciąć wzdÅ‚uż i dobrze wypÅ‚ukać pod bieżącÄ… wodÄ…. UÅ‚ożyć na wierzchu warzyw w koszyku lub wkÅ‚adce. CaÅ‚ość posolić. Wlać mleko do rondla, postawić na Å›rednim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Postawić na rondlu koszyk lub wkÅ‚adkÄ™ z warzywami. Na dno drugiego koszyka lub wkÅ‚adki poÅ‚ożyć liÅ›cie cytryny lub zioÅ‚a, na nich uÅ‚ożyć rybÄ™ skórÄ… do góry. W naciÄ™cia wlać resztÄ™ marynaty. PoÅ‚ożyć na rybie poÅ‚ówkÄ™ laski wanilii. Przykryć koszyk lub wkÅ‚adkÄ™ i postawić nad warzywami. Gotować na parze na maÅ‚ym ogniu 10-15 minut. WyÅ‚ożyć warzywa i rybÄ™ na ogrzane talerze. Spienić mleko za pomocÄ… trzepaczki do cappuccino lub zmiksować w malakserze. Warzywa i rybÄ™ polać kilkoma Å‚yżkami spienionego mleka.

Wróć do reszty przepisów
facebook