Parzenie kawy

Parzenie kawy

Kawa podana rano stawia nas na nogi, kończąca obiad poprawia trawienie. Na całym świecie pije się ją o każdej porze dnia - rano, w południe, wieczorem. Nie dzieje się tak bez przyczyny. Kawa jest popularna, bo ma właściwości lecznicze i smakowe. Beduini koczują przy ogniskach, popijając kawę, urzędnicy w przerwach między jednym spotkaniem a drugim ratują się łykiem kawy. Powód jest jeden - kawa jest źródłem energii. Kofeina zawarta w kawie jest szybko wchłaniana przez organizm, poprawia koncentrację umysłu, rozjaśnia pamięć, po jej wypiciu czujemy komfort pełnej energetycznej sprawności.

 

 

Różnica między kawą tradycyjną i espresso


Bazą do przygotowania prawdziwego espresso, w odróżnieniu od zwyczajnej kawy, jest bardzo drobno zmielona, palona w specjalny sposób kawa. Jednak zasadniczą kwestią zapewniającą niepowtarzalne doznania smakowe przy piciu espresso jest specjalny sposób przygotowania. Ekstrakcja odbywa się w czasie od 20 do 30 sekund.

Idealny czas parzenia to 25 sekund, pod wysokim ciśnieniem (9-10 barów) i przy określonej temperaturze wody (89-96? C). Ważnym kryterium jest także opór, jaki stawia przepływającej wodzie kawa, którego poziom jest wynikiem dokładności zmielenia, grubości warstwy kawy i stopnia sprasowania. ¯eby zagwarantować idealną ekstrakcje, należy ugnieść zmieloną kawę do 36% jej początkowej objętości, co odpowiada sile nacisku 15 kg. Jeżeli zmielona kawa nie jest tak zagęszczona, wówczas podczas parzenia tworzą się w warstwie kawy kanały, przez które woda przepływa wielokrotnie szybciej niż jest to wskazane. Prowadzi to do niedoskonałej ekstrakcji, a w konsekwencji do rozcieńczenia naparu.

 

Porównanie wartości ekstrakcji


Nowoczesny ekspres do kawy espresso wyciąga w ciągu 20-30 sekund ok. 25% substancji z 14g zmielonej kawy( dla podwójnego espresso na 60ml wody). Dla porównania - zwykły ekspres przelewowy z filtrem rozpuszcza w ciągu 6-8 minut ( dla filiżanki o objętości 100ml) tylko ok. 17% substancji z danej porcji mielonej kawy.

 

Intensywny smak, mało kofeiny


Ze względu na krótki czas parzenia kawa espresso zawiera zdecydowanie mniej kofeiny niż zwyczajna kawa z ekspresu przelewowego! Podczas kilkudziesięciosekundowego parzenia pod wysokim ciśnieniem są rozpuszczane tylko aromaty zapachowe i smakowe, natomiast kofeina, goryczka i kwas garbnikowy pozostają nie rozpuszczone w zużytym miale kawowym(fusach). Kawa espresso jest więc lekkostrawna, a zachowuje pobudzające działanie i pełny smak.

Czy to dla kawy espresso, czy tej z ekspresu przelewowego podstawową kwestią, jeśli chodzi o zawartość kofeiny, pozostaje gatunek użytej kawy. Dla przykładu kawa Robusta posiada od 2 do 3 razy więcej większą zawartośćæ kofeiny niż Arabica. W zależności od konsumowanej ilości medycyna przypisuje kofeinie pozytywny wpływ na zwiększenie koncentracji, zdolność uczenia się i łatwości relaksu. Właśnie tym właściwościom kawa zawdzięcza w dużej mierze swoją popularność.

 

SPOSÓB PRZYRZADZANIA

ESPRESSO

KAWA Z EKSPRESU PRZELEWOWEGO

Temperatura wody

89 - 96?C

92 - 96?C

Czas parzenia(czas ekstrakcji)

20 do maks. 30 s

3 do 7 nim

Ciśnienie (ciśnienie ekstrakcji)

9 - 10 barów

 

Dozowanie dla danej ilości wody

6-8g / 30 ml

6-8g / 125 ml

Stopień zmielenia / grubość zmielonych cząstecze

drobno 0,2 mm

średnio do drobno 0,3 - 0,5 mm

Objętość zmielonej kawy

lekko dociśnięta

luźna

Zawartość kofeiny na filiżankę

50 - 60 mg

60 - 100 mg

 

W ekspresie kolbowym przygotowanie kawy wiąże się z prawidłowym wykonaniem kilku bardzo ważnych czynności: zaczynając od zmielenia kawy, odpowiedniego zadozowania jej do kolby, wypoziomowania, ubicia, na zainstalowania w grupie zaparzającej kończąc. Efektem prawidłowo przygotowanej ekstrakcji jest espresso, które jest podstawą wszystkich napojów kawowych.

 

Aby uzyskać doskonałą kawę espresso, powinno zastosować się do poniższych rad:


- zawsze używaj uzdatniacza do wody

-używaj wyłącznie kawy wysokiej jakości, świeżo zmielonej o odpowiednio dobranym stopniu zmielenia ziaren w młynku w zależności od rodzaju kawy

- stosuj wyłącznie młynki profesjonalne, z możliwością dobrania stopnia zmielenia ziaren i ustawienia odpowiednich porcji kawy

- pamętaj, żeby filiżanki były ciepłe, aby serwowana kawa dłużej utrzymywała wysoką temperaturę.

 

Pamiętaj:


Jedynie odpowiednio dobrany ekspres wysokiej klasy pozwoli w pełni wydobyć walory smakowe właściwej mieszanki kaw.

Sprawdź wszystkie artykuły
facebook