Ciekawostki o Sushi

Ciekawostki o Sushi

Początkowo podawano sushi podczas różnych uroczystości lokalnych, a do jego przygotowania wykorzystywano produkty charakterystyczne dla danego regionu Japonii.
najważniejszym składnikiem sushi jest odpowiednio zaprawiony ryż, ważne jest, aby ziarenka były krótkie, okrągłe i kleiły się po ugotowaniu; drugim po ryżu najważniejszym składnikiem sushi jest nori, arkusze nori powstają z suszonych wodorostów morskich a podczas ich zwijania zawsze należy kłaść błyszczącą stroną do dołu;
przeważnie sushi zagryza się plasterkiem marynowanego imbiru, aby zneutralizować smak w ustach;
bardzo popularnym dodatkiem do potraw nadającym im połysk jest sos teriaki, powstaje z naturalnie warzonego sosu sojowego, wina mirin, sake, cukru i imbiru;
aby zniwelować smak i zapach ryby do sushi dodaje się chrzan wasabi, który ma zwykle postać pasty lub proszku i powstaje ze startego korzenia japońskiego chrzanu, ponieważ jest bardzo ostry, nie powinno się go dodawać za dużo;
aby krewetki za mocno się nie zwijały po usmażeniu i można było je układać w linni prostej na sushi, można je przed smażeniem nadziać na szpikulec;
sushi można rówinież komponować z ryb wędzonych m.in. - łososia, węgorza czy pstrąga;
sushi zjadamy w całości pałeczkami hashi lub rękoma, nie należy odgryzac kawałka potrawy i odkładać na talerz;

Sprawdź wszystkie artykuły
facebook